Увійти

В Домі Гончара

Увійти
«Устань, і зійди до дому гончара, 
і там почуєш слова Мої» Єр. 18:32 

pottery-2Процес Богопізнання  для кожного християнина є великою радістю тому, що ми більше і більше пізнаємо природу Господа, Його любов і Його милосердя по відношенню до грішної людини, Його дітей, Його слуг, Його рабів.

«Зійди до дому гончара, і там почуєш слова Мої», цими словами починається благословенне діяння Самого Господа, яке відкрило Єремії очі на взаємовідносини Господа і народу, та навпаки. Покликаний до служіння через 60 років по смерті Ісаї, Єремія, на протязі більше  40 років, не боячись, докоряв царям, вельможам та народу Іудеї. Говорив їм про суровий суд Божий - розруху Єрусалиму і храму, спустошення країни, 70-річний полон. По натурі мякий і смиренний, Єремія страждав від свого покликання, але мовчати

не міг; покладене Духом Святим слово виходило з його вуст вогненним потоком. Він любив свій нарід, не зважаючи на те , що царство Юдейське морально занепадало. Почалось гоніння, яке могло закінчитись смертю, але Господь продовжив життя Єремії, щоб Він міг кликати народ до покаяння.

На фоні цих історичних подій, ми пізнаємо дві істини, які підтверджені в слові Самого Господа, які почув Єремія в домі гончара:

1. Присуд Господній:

Єр. 18:7 "Я часом кажу про народ та про царство, щоб вирвати його, і щоб розбити та вигубити."

2. Можливість зміни цього присуду (в залежності від дій та покаяння) людини, царства або народу: Єр. 18:8 "Та коли цей народ, що про нього казав Я, повернеться від свого зла, то пожалую Я щодо того зла, яке думав чинити йому."

Призначивши наперед, щоб вирвати народ, розбити і вигубити, милосердний Господь змінює Свій присуд в залежності від дії людини, народу, даючи право вибору життя і смерті.

Призначивши наперед? Чи вибрав Бог деяких на спасіння, а деяких - на вічне осудження,  не залишаючи жодної надії належати до Божої сім'ї? Чи дійсно доктрина призначення наперед,  розроблена Августином і Джоном Кальвином, відкриває для кожної людини зміст Божої сутності? На якій основі кожен віруючий формує свою власну концепцію розуміння Бога?

Коли розвалилась Берлінська стіна, яка відділяла країни комуністичного блоку та заходу, розпочалась місіонерська робота, яка сприяла організації нових церков, що також призвело до виникнення й нових проблем, особливо по відношенню до різних богословських систем. Чи значить це, що коли ми зустрінемось з подібною ситуацією, нам необхідно буде змінювати основні положення нашого вірування, щоб знайти правильний шлях через велику кількість богословських думок, позицій, систем, які протягом сторіч формувались в протестанських церквах на заході?

Дивлячись на аналітичне вивчення даних, питань, я хотів би привести один важливий аргумент, який підтверджує правильність основих істин баптиського євангельського віровчення. Випробування в роки війни, в часи войовничого атеїзму, тюрем, таборів позбавлення волі, звідки десятки тисяч віруючих так і не повернулись додому, було передане для наступних поколінь чистим, незаплямованим, прекрасним, відкриваючи  для кожної людини, яка приходить до Бога, дорогу до спасіння, до неба, до вічного життя в Ісусі Христі.

Бог чекає, щоб всі люди без виключення, знайшли спасіння. Не дивлячись на те, що ми не заслуговуємо Божої ласки, Біблія підтверджує Божу любов до світу, який відвернувся від Нього, а також Його бажання, щоб всі покаялись і навернулись до Господа. "Чи Я маю вподобання в смерті несправедливого?" - говорить Господь Бог, - "чи ж не в тому, щоб він повернувся з доріг своїх та й жив?" Єзекіїля 18:23. "Бо не жадаю Я смерті помираючого, говорить Господь Бог, але покайтеся та й живіть!" Єзекіїля 18:32. Плач Єремії 3:33, Івана 3:17, 1 Тимофія 2:4, 2 Петра 3:9.

Ми також бачимо, що Божі бажання відносно людства виконуються не завжди. В 2 Петра 2:1 описуються неправдиві вчителі, що впровадять згубні єресі, відречуться від Владики, що викупив їх, і стягнуть на себе самі скору загибель. Бог не хоче, щоб хто-небудь загинув, але щоб людина навернулася до Нього і пізнала Істину (1 Тим. 2:4, 2 Петра 3:9).

Ісус вмер за всіх людей, а не тільки за тих, які відповідають вірою на запропоноване Богом спасіння. Деякі богослови заявляють, що Ісус вмер за якусь певну кількість людей, а не буквально за всіх. Ісус вмер за все людство, а не тільки за тих, хто шукає спасіння. Ісус прийшов не судити світ, але вмерти за світ, який любить Бог (Івана 3:16). Ісус не тільки Спаситель тих, хто вірить, Він - "Спаситель всіх людей" 1 Тим. 4:10, але  Його допомога в спасінні від гріха реалізується тільки через віруючих, які, слухаючи вістку про спасіння, повірили в Ісуса Христа і прийняли дар спасіння. Для невіруючої людини надаремно є любов Божа, і благодать Божа, і викуплення Христове. Не всі покликані ввійдуть на "багату вечерю", але вони не ввійдуть не тому, що всі місця зарезервовані тільки для вибраних, а тому, що вони знехтували запрошенням і пішли хто на поле своє, a хто на торгівлю. Вони самі знехтували такою великою честю. Рабибули послані господарем  на міські вулиці та завулки привести вбогих і калік, сліпих і кривих, "І згодом раб повідомив: "Пане, сталось так, як звелів ти, та місце є ще." Лук. 14:16.

Любов Божа  виявлена в смерті Ісуса Христа, полонила мільйони грішників, які відгукнулись на заклик Христа прийти до Нього і наслідувати вічне життя. Я люблю мого Спасителя, який прийшов дарувати спасіння мені, моїм дітям, моїм друзям, всім людям.

"Місце ще є" - в цих словах велич любові Божої, ласка і милосердя Спасителя явлене і для тебе, дорогий друже. Поспіши відгукнутись на поклик Христа, і знайдеш своє місце в Царстві Нашого Господа.